کیست تخمدان
کیست های تخمدان
کیسه یا جیب پر از مایع در تخمدان یا روی سطح آن کیست تخمدان نامیده می شود. خانم ها دو تخمدان دارند – هر کدام به اندازه و حالت یک بادام هستند – در هر طرف رحم. تخمک در تخمدان رشد کرده و در چرخه ماه به ماه در دوران باروری بالغ می شود.
بسیاری از زنان در نهایت دچار کیست تخمدان می شوند. اکثر کیست ها تقریباً هیچ مشکلی ندارند و بی ضرر هستند. تعداد زیادی از کیست ها بدون درمان در طی چند ماه از بین می رود.
اما ، کیست تخمدان – به ویژه آنهایی که پاره شده اند – می توانند علائم جدی ایجاد کنند. برای اطمینان از سلامتی خود ، آزمایشات استاندارد لگن انجام دهید و علائمی را که می تواند یک مشکل بالقوه عمده را نشان دهد ، بدانید.
علائم کیست
بیشتر کیست ها هیچ علائمی نشان نمی دهند. اما ، یک کیست تخمدان بسیار زیاد می تواند باعث موارد زیر شود:
- درد لگن – یک نیش کسل کننده یا تیز در قسمت پایین شکم نزدیک کیست
- سنگینی در شکم شما
- تورم
چه موقع به یک متخصص مراجعه کنیم؟
اگر موارد زیر را دارید باید به دنبال بررسی پزشکی باشید:
درد غیر منتظره ، جدی معده یا لگن
استفراغ یا تب همراه با درد شکم / لگن درد
در صورت بروز این علائم یا نشانه های شوک – پوستی سرد و چسبناک. تنفس سریع و پی در پی؛ و سبکی سر یا ضعف – بلافاصله به متخصص مراجعه کنید.
علل کیست
شناخته شده ترین علل ایجاد کیست تخمدان عبارتند از:
مسائل هورمونی- کیست های عملکردی به طور معمول و بدون درمان خود به خود از بین می روند. این مشکلات ممکن است به دلیل مشکلات هورمونی یا داروهای مورد استفاده برای تخمک گذاری ایجاد شوند.
خانم های مبتلا به آندومتریوز می توانند نوعی کیست تخمدان به نام آندومتریوما ایجاد کنند. بافت آندومتریوز ممکن است به رشد تخمدان و ساختار متصل شود. این کیست ها می توانند در هنگام رابطه جنسی و در دوران قاعدگی شما آزار دهنده باشند.
کیست تخمدان معمولاً در اوایل بارداری رشد می کند تا بتواند بارداری را تا زمان ساخت جفت کمک کند. اگرچه ، گاهی اوقات رشد تا اواخر بارداری روی تخمدان باقی مانده و ممکن است خارج شود.
عفونت لگن / واژن شدید. عفونت ها می توانند به تخمدان ها و لوله های رحمی گسترش یافته و باعث شکل گیری کیست شوند.
تشخیص کیست
کیست تخمدان توسط پزشکان متخصص در حین معاینه لگن قابل شناسایی است. برای تایید یافته ها سونوگرافی توصیه می شود. آزمایش سونوگرافی (سونوگرافی) نوعی آزمایش تصویربرداری است که از امواج صوتی با عود زیاد برای تولید تصویری از اندام های داخلی شما استفاده می کند. آزمایشات سونوگرافی به تصمیم گیری در مورد اندازه ، محل ، شکل و الگوی (جامد یا پر از مایع) کیست کمک می کند.
از آنجا که بعد از چند هفته یا چند ماه بیشتر کیست های ساده از بین می رود ، ممکن است پزشک شما به سرعت یک برنامه درمانی را پیشنهاد نکند. بلکه ممکن است طی چند هفته یا چند ماه آزمایش سونوگرافی را مجددا انجام دهند تا وضعیت شما را بررسی کنند.
در صورتی که تغییری در وضعیت شما ایجاد نشود یا اگر کیست بزرگ شود ، پزشک شما آزمایشات اضافی را برای تصمیم گیری در مورد علل مختلف علائم شما توصیه می کند. این آزمایشات شامل:
آزمایش بارداری برای اطمینان از باردار نشدن
آزمایش سطح هورمون برای بررسی موارد مرتبط با هورمون مانند فراوانی استروژن یا پروژسترون
آزمایش خون CA-125 برای غربالگری سرطان تخمدان.
CECT شکم / PET سی تی اسکن
درمان کیست
اگر كیست به خودی خود ناپدید نشود یا در صورت بزرگتر شدن ، درمان های زیر می تواند برای شما تجویز شود
قرص های جلوگیری از بارداری
اگر کیست تخمدان تکراری دارید ، پزشک ممکن است داروهای ضد بارداری خوراکی را برای جلوگیری از تخمک گذاری و جلوگیری از پیشرفت کیست های جدید توصیه کند. پیشگیری از بارداری خوراکی نیز می تواند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش دهد. خطر سرطان تخمدان در زنان یائسه بیشتر است.
لاپاراسکوپی
در صورت کوچک بودن کیست و نتیجه آزمایش تصویربرداری به منظور جلوگیری از سرطان، پزشک می تواند با انجام لاپاراسکوپی کیست را به طور دقیق از بین ببرد. این روش شامل این است که دکتر شما یک وسیله کوچک را برای برداشتن کیست به داخل شکم شما وارد کند.
لاپاراتومی
اگر کیست بزرگی دارید ، پزشک می تواند دقیقاً آن را از طریق یک برش بزرگ در شکم شما برطرف کند. آنها یک بیوپسی سریع (بخش منجمد) انجام می دهند و اگر متوجه شوند کیست سرطان زاست ، ممکن است برای برداشتن تخمدان و رحم شما جراحی انجام دهند.
کیست تخمدان قابل پیشگیری نیست. با این حال ، آزمایشات معمول زنان و زایمان می تواند کیست تخمدان را زود تشخیص دهد. کیست های خوش خیم تخمدان پتانسیل سرطانی شدن ندارند. با این وجود ، علائم سرطان تخمدان می تواند علائم کیست تخمدان را تکرار کند. بنابراین ضروری است که به دکتر خود مراجعه کرده و تشخیص درست را بدست آورید. در صورت مشاهده علائمی مانند تغییر در چرخه قاعدگی ، افزایش درد لگن ، کاهش اشتها ، کاهش وزن غیر قابل توضیح و نفخ معده ، پزشک خود را مطلع کنید.